PRESS KONFERENCIJA SINDIKATA

PRESS KONFERENCIJA SINDIKATA

PRESS KONFERENCIJA SINDIKATA

No Comments on PRESS KONFERENCIJA SINDIKATA

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u izradio je prijedlog mjera za stabilizaciju finansijskog stanja javnog RTV sistema koji će predočiti novom sazivu Upravnog odbora BHRT-a. Najavljeni su i protesti kako bi se skrenula pažnja na tešku situaciju u kojoj se ova kuća nalazi.

Predstavnici Sindikata precizirali su da bi problemima u kojima se ova kuća nalazi trebalo da se bavi Upravni odbor BHRT-a, ali su istakli da su njegovi članovi imenovani nedavno i se nadaju skorom sastanku s njima.

Ako do protesta dođe Sindikat će, kako je najavljeno, tražiti podršku svih koji „shvataju značaj Javnog RTV servisa na državnom nivou i smatraju da je ova televizija potrebna državi“. Očekuju i podršku medija iz regije, a ne isključuju ni mogućnost „otvorenog programa“ pred zgradom državnog parlamenta.
Iz Sindikata ističu da je, usljed teške finansijske situacije u kojoj se BHRT nalazi, ugrožena egzistencija radnika i njihovih porodica, doprinosi se ne uplaćuju redovno, uslovi rada su loši, a oprema zastarjela.

Dugovanja radnicima BHRT-a trenutno su oko sedam miliona KM. Prema podacima menadžmenta ove kuće, potraživanja od Federalne radio televizije iznose oko 20 miliona KM od čega 4,3 miliona KM za taksu koju je naplatila od građana, a nije uplatila BHRT-u i 15,7 miliona KM za usluge koje radnici BHRT-a vrše za Federalnu radio televiziju.

RTRS za neuplaćenu taksu duguje BHRT- u oko 13 miliona KM.

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top