Pismo podrške Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine

Pismo podrške Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine

Pismo podrške Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine

No Comments on Pismo podrške Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine

Poštovane kolegice i kolege,

Ovim putem uime rukovodstva i članova Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upućujemo izraz pune podrške vašem Protestu upozorenja koji će se održati sutra u prostorijama RTV doma. Sramno je da su medijski radnici, koji su sve od početka pandemije svakodnevno radili i bili u službi građana BiH, rizikujući svoje i zdravlje svojih najmilijih, primorani tražiti poštovanje nadležnih i svoja prava na ovaj način.

Potpuno je neprihvatljivo da radnici BHRT svaki mjesec dočekuju sa zebnjom i nesigurni da će primiti svoje pošteno zarađene plate. Ponižavajuće je da u 2021. Godini osnovica za platu radnicima bude 234,75 KM i da znatan broj uposlenih u državnom javnom servisu prima mjesečnu platu, kad je primi, u iznosu od 406,00 KM.

Blokadom računa BHRT je onemogućeno izmirivanje radničkih primanja, potpuno ugrožen ionako otežan rad i funkcionisanje BHRT, te u pitanje dovedena egzistencija stotina radnika i njihovih porodica. Istovremeno jedan dio zastupnika u državnom parlamentu šalje Javni servis države Bosne i Hercegovine u stečaj, drugi dio poziva na neplaćanje RTV takse, a ostatak članova parlamenta šuti i svojom šutnjom i nedjelovanjem aminuje gašenje državnog javnog servisa i njegove 76 godina duge tradicije.

Ovim putem pozivamo sve odgovorne za ovakvo stanje da HITNO reaguju i u skladu sa zakonom osiguraju neometano finansiranje Javnog servisa Bosne i Hercegovine, a radnicima ostvarivanje njihovih osnovnih prava. Gašenje BHRT ne smije biti opcija!

Savez samostalnih sindikata BiH vam stoji na raspologanju za sve vaše buduće sindikalne aktivnosti.

U solidarnosti,

PREDSJEDNIK
Selvedin Šatorović, s.r.

 

 

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top