No Comments on Sastanak članova rukovodstva SSR u BHRT-u sa ministrom prometa i komunikacija BiH, Edinom Fortom

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u potpredsjednici Merima Kurtović-Pašalić, Džemal Kahrica i izvršni sekretar Elvis Čengić razgovarali su sa ministrom
komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edinom Fortom.

U fokusu razgovora bilo je aktualno stanje Javnog RTV servisa BiH, niska primanja uposlenih i loši uvjeti rada te višegodišnji problem finansiranja.

Predstavnici Sindikata su upoznali ministra sa nepostojanjem Kolektivnog ugovora, problemom nove sistematizacije i nedostajućih Pravilnika kao i veliki problem nemogućnosti BHRT-a da izvršava obaveze prema uposlenicima kao što su uplate doprinosa (zdravstveno i penziono) i poreza i uplata staža penzionerima.

SSRu BHRT-u je tražio od ministra Forte da pokrene donošenje adekvatnog Zakona o javnom servisu BIH. Ministar Forto se saglasio sa predstavnicima Sindikata da je neophodno unaprijediti položaj zaposlenih u BHRT-u, za šta je preduvjet rješenje pitanja njegovog finansiranja.