Rukovodstvo Sindikata upoznalo predstavnike Delegacije EU u BiH sa aktuelnom situacijom u BHRT-u

Rukovodstvo Sindikata upoznalo predstavnike Delegacije EU u BiH sa aktuelnom situacijom u BHRT-u

Rukovodstvo Sindikata upoznalo predstavnike Delegacije EU u BiH sa aktuelnom situacijom u BHRT-u

No Comments on Rukovodstvo Sindikata upoznalo predstavnike Delegacije EU u BiH sa aktuelnom situacijom u BHRT-u

Rukovodstvo Sindikata upoznalo je predstavnike Evropske delegacije sa aktuelnom situacijom u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, s akcentom na težak materijalni položaj uposlenika i neuplaćivanje doprinosa.

“Naime, više od 60 posto radnika BHRT-a ima osnovna primanja niža od 800 KM, dok je topli obrok 7 KM! Obzirom na inflaciju i povećane troškove života u posljednjih godinu dana brojni uposlenici su na rubu egzistencije. Posljedica niskih primanja je i odliv kadrova. Također, loši uvjeti rada na opremi staroj i 40 godina su veliki problem sa kojim se suočavaju uposlenici”, upozorili su iz Sindikata.

Predstavnici EUSR-a izrazili su punu podršku aktivnostima SSR u BHRT-u u borbi za dostojanstvo i bolji položaj uposlenika Javnog servisa BIH.

Kako su naglasili, obzirom da je finansijska održivost i politička nezavisnost jedan od 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU, što je dodatno potvrđeno u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku zemlje, neophodno je ustrajati na pronalasku konkretnih i dugoročnih rješenja kako bi se osigurala finansijska stabilnost i poboljšao materijalni položaj radnika BHRT-a.

U pomenutom Izvještaju se ističe da je BHRT u ozbiljnoj opasnosti od gašenja, nakon višegodišnjeg uskraćivanja stabilnog finansiranja zbog nesprovođenja Zakona o javnom RTV sistemu iz 2003. godine i dugotrajnih sudskih sporova na entitetskim sudovima oko velikih dugova Radio televizije Republike Srpske (RTRS) BHRT-u.

Ova pitanja predstavljaju ozbiljnu prijetnju finansijskoj nezavisnosti i održivosti javnog RTV sistema. Bosna i Hercegovina rizikuje da postane jedina zemlja u Evropi bez javnog emitera na državnom nivou“, saopćilo je rukovodstvo Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top