Samostalni sindikat radnika u BHRT-u: Nije postignut nikakav dogovor reprezentativnog sindikata BHRT-a i sindikata FTV-a

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u: Nije postignut nikakav dogovor reprezentativnog sindikata BHRT-a i sindikata FTV-a

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u: Nije postignut nikakav dogovor reprezentativnog sindikata BHRT-a i sindikata FTV-a

No Comments on Samostalni sindikat radnika u BHRT-u: Nije postignut nikakav dogovor reprezentativnog sindikata BHRT-a i sindikata FTV-a
Radnici BHRT-a, zastupani od strane reprezentativnog sindikata sa članstvom od oko 450 uposlenih, odlučno odbacuju tvrdnje o postojanju navodnih usaglašenih dogovora između radnika Javnog servisa BHRT-a, koje zastupa reprezentativni sindikat, i radnika Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV), izjavila je na pres konferenciji Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u. 

“Ova insinuacija predstavlja smišljenu propagandu rukovodstva Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) s ciljem narušavanja ugleda Sindikata i stvaranja konfuzije među radnicima, uposlenicima naše kuće prvenstveno”, naglasili su iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Reprezentativni sindikat Javnog servisa BHRT-a koji, kako ističu, zakonito zastupa interese radnika, izražava oštar stav protiv manipulacija i pokušaja umanjivanja naše uloge ili zamjene sa sindikalnom organizacijom koja ima oko 4 puta manje članova od reprezentativnog sindikata. Manipulaciju potvrđuje dokument koji je plasiran na Federalnoj televiziji. Ima pečat, ali nema potpisa, napominju iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

“Manipulacija informacijama i poniženja, obmana javnosti, boračkih organizacija, političkih predstavnika i naših uposlenika, propaganda već duže vrijeme je prisutna i ukazuje na nedopustiv pristup. Ove aktivnosti predstavljaju ozbiljan prekršaj profesionalnih standarda i etičkih normi”, poručila je Kurtović-Pašalić.

Reprezentativni sindikat radnika u BHRT-a poziva na jedinstven stav menadžmenta krovnog Javnog servisa BHRT-a i entitetskih emitera.

“U skladu sa zakonskim odredbama zahtijevamo hitno, a ne u roku šest mjeseci ili tri mjeseca, da se poštuje raspodjela sredstava od RTV takse i marketinga, a gdje krovni servis BHRT treba da dobije 50%, a oba entitetska emitera po 25% sredstava. To je po zakonu”, podsjeća Kurtović- Pašalić.

Sindikat još jednom ukazuje na agoniju u kojoj su radnici izloženi zbog prethodnih političkih odluka, još iz 2017. godine, posebno ističući nerješavanje problema prikupljanja sredstava na jedinstven račun BHRT-a.

“Ovakvi potezi vode ka ozbiljnim posljedicama po finansijsku stabilnost i opstanak državnog Javnog servisa, a samim tim, što je nama i najvažnije, ugrožena je egzistencija naših uposlenika i njihovih porodica”, upozoravaju iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

“Kao reprezentativni sindikat ističemo da nećemo biti taoci političkih i menadžerskih manipulacija i da ćemo se nepopustljivo zalagati za naše zahtjeve. To su, pod jedan, povećanje plaće i toplog obroka, uplaćivanje doprinosa, poboljšanje uvjeta rada i pravednija sistematizacija radnih mjesta”, podvukla je Kurtović-Pašalić u obraćanju javnosti.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u insistira da menadžment BHRT-a u što kraćem roku uskladi novi cjenovnik produkcijskih usluga prema Radioteleviziji Federacije Bosne i Hercegovine koji nije mijenjan još od 2006. godine.

“Za Federalnu radioteleviziju naše tehničko osoblje pruža usluge. Da budemo precizni, naši inženjeri, snimatelji, montažeri, tonci, majstori rasvjete, videomikseri i svi ostali tretiraju se kao roblje radeći po satu za cijenu od svega par maraka. Reprezentativni sindikat Javnog servisa BHRT-a poziva političke organizacije na svim nivoima, državne i entitetske, da uzmu u obzir naš izričit i nepobitan stav, te da podrže napore za očuvanje integriteta i stabilnosti javnog servisa Bosne i Hercegovine i njegovih uposlenika, koji je, da ponovimo još jednom, jedan od 14 prioriteta na evropskom putu naše zemlje”, zaključila je Merima Kurtović-Pašalić, predsjednica Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top