Okrugli stol ”Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH”

Okrugli stol ”Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH”

Okrugli stol ”Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH”

No Comments on Okrugli stol ”Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH”
Okrugli stol
”Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH”
Zbog izuzetno teške situacije u BHRT-u, kojem prijeti kolaps zbog nerješenog načina naplate RTV takse, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u organizirao je okrugli sto o temi:”Perspektive, održivost, i funkcioniranje javnih servisa u BiH”. Istaknuto je da rješenje mora biti pronađeno, te da ne smije biti govora o etničkim podjelama BHRT-a.Član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović je kazao kako BiH ima samo put implementacije već usvojenih zakona, a tako je i kada je u pitanju javni RTV servis.

“Nikakve etničke podjele ne dolaze u obzir. Neprihvatljivo je da se državni RTV servis dijeli tako što će se podijeliti na tri servisa zavisno od jezika. Moguće je osigurati ravnopravnost svih jezika u BiH na jednom servisu i to treba da bude put. Ne treba nam onoliko servisa koliko imamo jezika, to je uvod u dodatnu podjelu BiH i to je nešto što ne možemo prihvatiti. Državna televizija već praktikuje emitiranje na sva tri jezika. Očigledno je da nije problem u (ne)ravnopravnosti jezika, već u pojedinim ljudima i njihovim skrivenim ciljevima”, rekao je Džaferović.

Javni servis ne smije biti sredstvo političkih potkusurivanja

Prof. dr. Lejla Turčilo kazala je kako je u cijeloj ovoj priči najvažnije da javni servis ostane u funkciji građana, a ne partikularnih političkih interesa.

“Ne smijemo dopustiti da javni servis postane jedna metoda političkog potkusurivanja i ostvarivanja političkih interesa preko i mimo interesa građana BiH. Interes građana BiH jeste javni servis koji garantira fer, objektivne i nepristrasne informacije. U svakom slučaju to ne možemo postići podjelom javnog servisa na različite etničke ili bilo koje druge principe. Javni servis uvijek i u svakoj zemlji mora biti u funkciji građana”, istakla je Turčilo.

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je kako je BHRT u veoma teškoj situaciji i da je potpuno bespredmetno baviti se bilo kakvim izmjenama zakona u momentu kada nije riješen osnovni problem finanasiranja.

“Dok se mi budemo bavili pitanjima koliko kanala treba da ima BHRT i produkcijskih centara, na takve načine se štite nacionalni interesi. BHRT ovakav neće biti u mogućnosti da funkcionira. Pod hitno treba riješiti problem finansiranja, jer ukoliko sadašnja organizacija propadne onda neće biti mogućnosti da se napravi bilo kakva drugačija”, kazao je Karamehmedović.

Ministarstvo ostaje kod spornog prednacrta

Sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić kazao je kako su tri kanala na tri nacionalna jezika predviđena Prednacrtom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom servisu u okviru kojeg će se emitovati program iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

“Do 1. ili 2. marta bi ta procedura trebalo da bude završena, tokom nje se zaprimaju mišljenja i prijedlozi, a tek onda se šalje na utvrđivanja Vijeću ministara BiH. Ne zna se u kakvom obliku će on biti usvojen. Ako Vijeće ministara to potvrdi, onda se to šalje u paralmentarnu proceduru i komisiju, a tek na kraju o tome odlučuju domovi PS BiH”, rekao je Pejić.

Podsjetimo, posljednjeg dana 2015. godine istekao je zakonski rok do kada su telekom operateri na svoje račune uvrštavali i naplatu RTV takse. Time je javni servis BiH ostao bez načina naplate RTV takse. Vijeće ministara BiH je nedavno donijelo odluku da se pomenuti način naplate RTV takse produži do 30. juna 2016. godine, što opet ne predstavlja trajno rješenje. Iz javnih RTV servisa predloženo je da se ubuduće naplata takse vrši putem računa za električnu energiju, ali takav prijedlog nije podržan, jer se ispostavilo kako je on u Republici Srpskoj neprovodiv zbog postojanja komplikovanog modela pokrivanja elektrodistribucije.

photo by klix.ba

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top