Saopštenje za javnost

No Comments on Saopštenje za javnost

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, želi iskazati svoju ogorčenost odnosom PS BiH prema Javnom servisu BiH. Iako su na konferenciji o Javnom servisu BiH, održanoj 13. i 14. juna, kojoj su dali podršku zvaničnici EU, Vijeća Evrope i EBU-a doneseni zaključci koji su, između ostalih, dostavljeni PS BiH, Predstavnički dom PS BiH nije našao za shodno da na svojoj slijedećoj sjednici 05. jula, razmatra zaključke sa konferencije.
Zbog toga, zahtijevamo od našeg osnivača PS BiH da sazove hitnu sjednicu oba doma PS BiH, na kojima bi se donijele izmjene zakona o Javnom RTV sistemu, na način kako je predloženo urgentnim mjerama koje su usvojene na konferenciji.

Također, UO SSR u BHRT-u želi iskazati svoju podršku našim kolegama sa Al Jazeere koji se suočavaju sa političkim pritiscima. Obzirom da radnici BHRT-a odlično znaju šta „politička volja“ radi sa medijima koji se ne žele staviti u službu politike, želimo im da ostanu odlučni u odgovornom donošenju provjerenih informacija i da se i dalje čuju ljudske priče iz svih dijelova svijeta, što su osnovne karakteristike nezavisnih i nepristrasnih medija..

U cijeloj BiH radnicima se žele oduzeti njihova prava, pa čak i onima koji su stubovi bilo kojeg društva, kao što su policajci, vojnici, ljekari, vatrogasci, a posljednji od takvih primjera je i pokušaj manipulacije sa Opštim kolektivnim ugovorom u FBiH.
Zbog toga SSR u BHRT-u podržava napore SSS BiH da se Opšti kolektivni ugovor u FBiH nastavi primjenjivati i da se ne može mijenjati bez saglasnosti svih socijalnih partnera.