No Comments on U zgradi BHRT-a održana konferencija Nacionalni javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine

U zgradi BHRT-a održana je konferencija Nacionalni javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine.
Rukovodstvo Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u je uzelo aktivno učešće u radu konferencije. Na kraju konferencije su predložene hitne i dugoročne mjere za opstanak javnog servisa. Na prijedlog našeg Sindikata usvojene su slijedeće urgentne mjere:

• Tražiti od Vijeća ministara da po hitnom postupku izdvoji finansijsku pomoć kako bi bila pokrivena dugovanja BHRT-a.
  • Tražiti od Parlamentarne skupštine BiH usvajanje amandmana na zakon o javnom RTV sistemu koji će osigurati stabilno i adekvatno finansiranje javnih servisa, stvoriti zajedničku službu sva tri javna emitera za prikupljanje RTV takse i osigurati prikupljanje RTV takse preko računa za električnu energiju.
  • Tražiti od Parlamenta FBiH izmjenu Zakona o izvršnom postupku na način da se RTV taksa smatra vjerodostojnom ispravom (član 29, stav 2 zakona).
  • Također, djelimično je usvojen naš prijedlog u kojem smo tražili da se iz budžeta finansiraju dugovi i članstvo prema EBU, tako da je usvojen zaključak da Vijeće ministara bude garant otplatnom planu duga BHRT-a prema EBU, čime bi se okončale sankcije EBU-a prema BHRT-u.

Tekst preporuka će do ponedjeljka 18.06.2017.godine još biti dorađen, nakon čega će postati zvanični dokument kojim će se tražiti spas za javne servise, bez kojih neće postojati ni evropski put BiH.