SAOPŠTENJE

SAOPŠTENJE

SAOPŠTENJE

No Comments on SAOPŠTENJE

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u želi da obavijesti javnost da je stanje u BHRT-u i više nego katastrofalno. Kao reprezentativni Sindikat (VM Broj:193/16 od 01.08.2016.godine) upućeni smo u kompletnu sliku finansijske situacije koja je svakim danom sve teža, jer novac ne dolazi nijednim načinom naplate RTV takse. Novca u kući nema ni za neto plate radnika.

Samostalni, reprezentativni sindikat, koji zastupa više od 500 uposlenih u ovoj medijskoj kući, je na svakom sastanku sa menadžmentom, koji se održavaju na sedmičnom nivou, tražio da se poštuju sve obaveze prema radnicima BHRT-a, ukazivao da radnici rade bez primanja i u nepodnošljivim uslovima i znamo koliki napori se ulažu od strane generalnog direktora da se sredstva za isplatu (bar) neto plata pronađu kako ne bismo ostali bez ikakvog prihoda.

Također, više puta smo o katastrofalnoj situaciji među radnicima BHRT-a obavještavali i UO BHRT-a, čiji su članovi na sastanku održanom 10. jula, uz prisustvo predstavnika oba sindikata, obećali da će naći način da se prevaziđe ova situacija dok ne počne realizacija ugovora sa EP BiH, ali obećanje dato od strane UO nije ispunjeno.

Ogorčeni smo što nam kasne plate, ali smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, nepostojanja sluha kod domaćih vlasti za naš problem i uloženih napora generalnog direktora da se te iste plate isplate. Takođe smo svjesni neuplaćenih doprinosa i dugova, ali ne možemo zanijekati činjenicu da doprinosi nisu uplaćeni zbog nedostatka novca. Još prije godinu dana moglo je doći do toga da radnici rade na minimalcu ili sa umanjenom platom (kako bi se i doprinosi uplatili) – na šta reprezentativni Sindikat nikad nije pristao i neće ni pristati.

Reprezentativni Sindikat, kao legalan partner u pregovorima sa generalnim direktorom, očekuje od menadžmenta da, što je prije moguće, stupanjem na snagu novog načina naplate RTV takse, izmiri obaveze prema radnicima. Pošto smo u stalnom kontaktu sa menadžmentom kao reprezentativni Sindikat, već imamo čvrsta uvjeravanja od menadžmenta da su radnici i obaveze prema njima prioritet.

Takođe, reprezentativni Sindikat je bio upućen sve vrijeme kako teku pregovori sa „Elektroprivredom BiH“ oko zaključivanja ugovora za naplatu RTV takse. Zaslugom i uloženim naporima generalnog direktora, ugovor sa JP „Elektroprivreda BiH“ o novom načinu naplate RTV takse putem računa za električnu energiju je potpisan i stupa na snagu od septembra. Pozdravljamo ovo partnerstvo i pozivamo i druge dvije elektroprivrede (HZ HB i EP RS) da, kao naš partner „Elektroprivreda BiH“, takođe potpišu ugovore sa Javnim servisima o načinu naplate RTV takse, za dobrobit programa i samim tim svih građana ove zemlje.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, kao reprezentativni Sindikat, poziva sve svoje članove da imaju u vidu sve gore navedeno i da ne nasijedaju na razne insinuacije i zamke koje se, na žalost, u ovoj besparici konstantno pojavljuju.

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top