web analytics

Radionica o kolektivnim ugovorima u Javnim servisima i ulozi novinara u sindikatu

Radionica o kolektivnim ugovorima u Javnim servisima i ulozi novinara u sindikatu

Radionica o kolektivnim ugovorima u Javnim servisima i ulozi novinara u sindikatu

No Comments on Radionica o kolektivnim ugovorima u Javnim servisima i ulozi novinara u sindikatu

U organizaciji regionalne mreže sindikata „Solidarnost“ u Vrnjačkoj banji od 13 do 15 decembra održana je radionica na kojoj su se razmatrale 3 teme:

1. Kolektivni ugovori u Javnim servisima u regionu.
2. Šta sindikati mogu ponuditi prekarnim radnicima (honorarci, radnici na određeno i sl.)?
3. Uloga novinara u sindikatima

Prezentaciju o kolektivnom ugovoru u RTS-u držao je Dragan Milanović, potpredsjednik UGS Nezavisnost, u kojoj je iznio na koji način se sindikat Nezavisnost izborio za potpisivanje kolektivnog ugovora u RTS-u, kao i koji su njegovi efekti.

Predsjednik SSR u BHRT-u Damir Smital koji je učestvovao na ovoj radionici, na poziv kolega iz SSS BiH je iznio probleme sa kojima se suočava Javni servis BiH, kao i da BHRT nema kolektivni ugovor.

U Makedoniji također ne postoji kolektivni ugovor za Javni servis, a predstavnici sindikata iz Crne Gore su iznijeli da postoji kolektivni ugovor za TV CG, ali da zbog otpora u državnoj administraciji još nije stupio na snagu.

Slijedeću temu o odnosu sindikata i prekarnih radnika, moderirao je Duško Vuković, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. Nakon duge i iscrpne diskusije utvrđeno je da se sindikati moraju prilagoditi novonastaloj situaciji i naći način kako zaštiti prekarne radnike, a time ih i zainteresovati za aktivan rad u sindikatima. Donesen je zaključak da svi predstavnici sindikata dostave prijedloge kako bi se u njihovim državama mogao regulisati status prekarnih radnika.

Temu o ulozi novinara u sindikatima je otvorio Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a (Nezavisno udruženje novinara Srbije), prezentirajući istraživanje o odnosu novinara prema drugim grupacijama društva. U toku razmjena informacija na radionici je utvrđeno da je udio novinara u medijskim sindikatima izuzetno mali, a još više zabrinjava njihov pasivan odnos unutar sindikata, iako bi trebalo da budu nosioci progresivnog djelovanja sindikata. Također je konstatovana mala vidljivost rada sindikata iz regiona u medijima.


U toku radionice se govorilo i o opštim pitanjima koja pogađaju sindikate regiona, a o tome su diskutovali: Čedomir Bracanović, predstavnik Saveza sindikata Crne Gore, Lejla Čaušević – Sućeska (SSS BiH), Vladan Obradović (SSS Srbije), Irena Ivanovska (SSM), Emilija Grujić i Miodrag Pantović (ETUC), kao i ostali prisutni predstavnici civilnog društva i sindikata iz regiona.

Radionica je održana u sklopu projekta Evropske konfederacije sindikata uz podršku Evropske komisije.

Podijeli:

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top

shop giày nữthời trang f5Responsive WordPress Themenha cap 4 nong thongiay cao gotgiay nu 2015mau biet thu deptoc dephouse beautifulgiay the thao nugiay luoi nutạp chí phụ nữhardware resourcesshop giày lườithời trang nam hàn quốcgiày hàn quốcgiày nam 2015shop giày onlineáo sơ mi hàn quốcf5 fashionshop thời trang nam nữdiễn đàn người tiêu dùngdiễn đàn thời trang