No Comments on Radionica o kolektivnim ugovorima u Javnim servisima i ulozi novinara u sindikatu

U organizaciji regionalne mreže sindikata „Solidarnost“ u Vrnjačkoj banji od 13 do 15 decembra održana je radionica na kojoj su se razmatrale 3 teme:

1. Kolektivni ugovori u Javnim servisima u regionu.
2. Šta sindikati mogu ponuditi prekarnim radnicima (honorarci, radnici na određeno i sl.)?
3. Uloga novinara u sindikatima

Prezentaciju o kolektivnom ugovoru u RTS-u držao je Dragan Milanović, potpredsjednik UGS Nezavisnost, u kojoj je iznio na koji način se sindikat Nezavisnost izborio za potpisivanje kolektivnog ugovora u RTS-u, kao i koji su njegovi efekti.

Predsjednik SSR u BHRT-u Damir Smital koji je učestvovao na ovoj radionici, na poziv kolega iz SSS BiH je iznio probleme sa kojima se suočava Javni servis BiH, kao i da BHRT nema kolektivni ugovor.

U Makedoniji također ne postoji kolektivni ugovor za Javni servis, a predstavnici sindikata iz Crne Gore su iznijeli da postoji kolektivni ugovor za TV CG, ali da zbog otpora u državnoj administraciji još nije stupio na snagu.

Slijedeću temu o odnosu sindikata i prekarnih radnika, moderirao je Duško Vuković, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. Nakon duge i iscrpne diskusije utvrđeno je da se sindikati moraju prilagoditi novonastaloj situaciji i naći način kako zaštiti prekarne radnike, a time ih i zainteresovati za aktivan rad u sindikatima. Donesen je zaključak da svi predstavnici sindikata dostave prijedloge kako bi se u njihovim državama mogao regulisati status prekarnih radnika.

Temu o ulozi novinara u sindikatima je otvorio Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a (Nezavisno udruženje novinara Srbije), prezentirajući istraživanje o odnosu novinara prema drugim grupacijama društva. U toku razmjena informacija na radionici je utvrđeno da je udio novinara u medijskim sindikatima izuzetno mali, a još više zabrinjava njihov pasivan odnos unutar sindikata, iako bi trebalo da budu nosioci progresivnog djelovanja sindikata. Također je konstatovana mala vidljivost rada sindikata iz regiona u medijima.

U toku radionice se govorilo i o opštim pitanjima koja pogađaju sindikate regiona, a o tome su diskutovali: Čedomir Bracanović, predstavnik Saveza sindikata Crne Gore, Lejla Čaušević – Sućeska (SSS BiH), Vladan Obradović (SSS Srbije), Irena Ivanovska (SSM), Emilija Grujić i Miodrag Pantović (ETUC), kao i ostali prisutni predstavnici civilnog društva i sindikata iz regiona.

Radionica je održana u sklopu projekta Evropske konfederacije sindikata uz podršku Evropske komisije.