Nadležni hitno moraju riješiti problem finansiranja Javnog servisa

Nadležni hitno moraju riješiti problem finansiranja Javnog servisa

Nadležni hitno moraju riješiti problem finansiranja Javnog servisa

No Comments on Nadležni hitno moraju riješiti problem finansiranja Javnog servisa

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u još jednom poziva sve nadležne i odgovorne institucije da se hitno posvete rješavanju problema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine. Radnici ove kuće još uvijek nisu dobili nijednu od dvije zarađene plate, a unatoč tome i dalje marljivo rade i ne dozvoljavaju da program javnog servisa stane. Radnici nemaju novca ni za osnovne potrebe, a o neplaćenim računima i ratama kredita je suvišno i govoriti.

Iako su Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uslovi za deblokadu računa BHRT-a od strane Porezne uprave FBiH, to nije učinjeno odmah, i radnici i ovaj dan, kao i sve prethodne provode u iščekivanju deblokade. Da apsurdnost situacije bude veća, menadžment RTV Federacije BiH je, iako je imao saznanja da je račun BHRT-a i dalje blokiran, jučer na račun BHRT-a prebacio iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u, a koji bi bio dovoljan za isplatu jedne neto plate radnicima. Nakon toga, Porezna uprava je danas zaplijenila taj novac po osnovu blokade računa. Rezultat svega toga za radnike BHRT-a je da i ako se desi deblokada računa, neće biti novca za naše plate, jer je isti zaplijenjen.

Uz još jednu zahvalu Parlamentu FBiH koji nam je usvajanjem rezolucije pružio ruku i ponudio kratkoročni izlaz iz ove situacije, ne možemo ne izraziti i ogorčenost sporošću implementacije I opstrukcijom Rezolucije u praksi.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u nastavlja intenzivno raditi na iznalaženju kako trenutnog, tako i trajnog rješenja koje bi radnicima BHRT-a omogućio neometan rad i isplatu zarađenih plata. Tim povodom se intenzivno održavaju i sastanci sa predstavnicima institucija, političkih stranaka i međunarodnih institucija, kako bi se došlo do dugoročnog rješenja koje bi trebalo biti u interesu države Bosne i Hercegovine. Iste ove države koja ima maćehinski odnos prema svoj javnom RTV servisu i nijemo posmatra kako se urušava ovaj stub države i egzistencija stotina i stotina radnika i njihovih porodica.

Tražimo od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da se hitno angažuju na rješavanju ovog problema, a sudove i tužilaštva da hitno ispitaju krivičnu odgovornost pojedinaca koji svjesno krše Zakon o javnom RTV sistemu i ne ispunjavaju svoje obaveze. Podsjećamo još jednom da Radiotelevizija Republike Srpske od 2017. godine krši pomenuti zakon i ne prebacuje BHRT-u pripadajući dio takse prikupljen na teritoriji tog entiteta. Taj iznos je danas veći od 63 miliona konvertibilnih maraka.

Samo tražimo da su zakoni jednaki za sve, i da krojači politika i naših sudbina rade po zakonu i savjesti i konačno zarade svoje nemale plate. Radnici BHRT-a više ne smiju biti taoci!

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top