Osuda prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske

Osuda prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske

Osuda prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske

No Comments on Osuda prijedloga Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u osuđuje prijedlog Nacrta izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se pokušava ugušiti sloboda javne riječi.

Kvalificiranje klevete kao krivičnog djela, u Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a, a kojem su između ostalog predviđene novčane kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 KM predstavlja namjeru vlasti u Republici Srpskoj da kontrolira medijski prostor.

Sloboda izražavanja je temeljno ljudsko pravo.

U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantiranju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara. Zbog toga SSR u BHRT-u  upozorava da je ovaj prijedlog Nacrta Zakona o kriminaliziranju klevete retrogradan i da nije nešto što predstavlja evropski standard .

Donošenje ovakvog Zakona imalo bi izuzetno štetan uticaj na cjelokupnu medijsku zajednicu,ne samo u entitetu Republika Srpska već i na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine. Radi se o klasičnom institucionalnom pokušaju zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o vlasti.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u  stoga osuđuje ovaj potez entiteskih vlasti i daje punu podršku slobodnoj i nezavisnoj medijskoj zajednici posebno kolegama koji rade u entitetu Republika Srpska.

 

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top