Saopćenje za javnost

No Comments on Saopćenje za javnost

UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u s ciljem zaštite funkcije Javnog RTV sistema i prava svih uposlenika izražava zabrinutost zbog približavanja 26. aprila/travnja kada istječe ugovor javnih emitera sa Telekom operaterima o ubiranju RTV takse putem računa za telefonske usluge.

Sindikat podržava napore Poslovodstva BHRT-a o povećanju i trajnom rješenju uspostave sistema naplate RTV takse u Javnom RTV sistemu BiH.
U isto vrijeme želimo i da upoznamo javnost da radnici BHRT-a, obavljajući svoje poslove u posebno otežanim uslovima, imaju prosjek plaća daleko ispod državnog prosjeka.

Završetak reforme javnog RTV sistema, odnosno osnivanje korporacije javnog RTV sistema, nužano je za digitalizaciju, kao i za jačanje postojećeg sistema, što je i prioritet koji je naglašen i u godišnjim izvještajima Evropske Komisije o napretku Bosne i Hercegovine.

Ovim putem pozivamo Vijeće ministara kao i Parlament BiH da pronađu dovoljno političke volje i zajedno postignu dogovor u provođenju Zakona o javnom RTV sistemu i rješavanju problema prikupljanja RTV takse, kao i završetku procesa digitalizacije, omogućavajući odgovarajuću unutarnju organizaciju i na adekvatan način rješavanje svih pitanja iz radnog odnosa radnika BHRT-a.

Upravni Odbor
Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u