Rukovodstvo SSR u BHRT- obišlo podružnice IT centara u Zenici, Tuzli, Banja Luci i Mostaru

Rukovodstvo SSR u BHRT- obišlo podružnice IT centara u Zenici, Tuzli, Banja Luci i Mostaru

Rukovodstvo SSR u BHRT- obišlo podružnice IT centara u Zenici, Tuzli, Banja Luci i Mostaru

No Comments on Rukovodstvo SSR u BHRT- obišlo podružnice IT centara u Zenici, Tuzli, Banja Luci i Mostaru

Bio je to zahtjevan obilazak u jednoj sedmici svih  IT centara, prešli smo 1400 kilometara  ali bilo je izuzetno korisno.

Tokom obilaska predstavnici Podružnica IT centara upoznali su nas sa svim problemima sa kojima se susreću u svom radu. Ono što je zajedničko svima  su  neravnomjerna  primanja kada je u pitanju sektor tehnike, gdje su pojedini uposlenici sa stažom od 25 do 30 godina  bez promijenjenog ugovora, na istim pozicijama i sa minimalnim primanjima, koeficijentom zvanja od 2,4 i 2,6.

Veliko je nezadovoljstvo i ogorčenost kolega  snimatelja i montažera koji rade više poslova ( i vozači, rasvjetljivači, nosači, realizatori i organizatori)  bez naknade. Posebno su razočarani odnosom menadžmenta jer im je na sastanku u augustu o.g. obećano povećanje od 20 posto za one koji u IT centrima obavljaju više poslova a nisu plaćeni za to ali do sada nisu dobili  nikakav odgovor šta je sa tim povećanjem.

Ono što je karakteristično za   uposlenike u svim   IT centrima jeste da su to  uglavnom ljudi sa višedecenijskim iskustvom u svom poslu, istinski profesionalci sa iskustvom rada u medijima i da žele da se prepozna i prizna njihov angažman i sve što rade. Njihov radno pravni status,kao uostalom i kolega u Sarajevu koji rade iste poslove  je katastrofalan jer rade sa najnižim koeficijentima 2,4;2,6  i ono što zahtijevaju jeste minimum za dostojanstven život. Većina uposlenika imaju sigurno najniže plaće u državi  700-800 KM a obavljaju poslove za koje bi trebali biti plaćeni barem duplo više   jer  su značajni za opstojnost javnog servisa BiH koji bi morao imati jaku Dopisničku mrežu, što danas nažalost nije slučaj.

Što se tiče uvjeta rada,  sigurno je najgora situacija u Bihaću, zatim u Zenici, dok su u  Tuzli i Mostaru uglavnom dobri uvjeti rada  a u Banja Luci su definitivno najbolji uvjeti za rad.

20240926 180310
IT centar Zenica 9.9.2024.g
tuzla
IT centar Tuzla 9.9.2024.g
mosatr
IT centar Mostar 13.9.2024.g
bihac
IT centar Bihać 11.9.2024.g
tuzla2
IT centar Tuzla 9.9.2024.g
banjaluka2
IT centar Banja Luka,10.9.2024.g
banjaluka
IT centar Banja Luka,10.9.2024.g

 

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top