Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

No Comments on Saopštenje za javnost

UPRAVNI ODBOR SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA U BHRT-u
SARAJEVO, 15.12.2015.godine

Predmet: Saopštenje za javnost

UO Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u najoštrije osuđuje ignorantski odnos koji poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH pokazuju prema rješavanju egzistencijalnog problema BHRT-a, kao i ostala dva javna emitera u BiH.

Podsjećamo naše osnivače, Parlamentarnu skupštinu BiH, da se bliži kraj godine i da je ova medijska kuća pred finansijskim kolapsom. Od prvog januara više nemamo načina za prikupljanje RTV takse, a i model koji postoji, zbog nepoštivanja zakona i zakonskih propisa, nije adekvatan i ne može obezbijediti nesmetano funkcionisanje Javnih RTV servisa u BiH.

Upozoravamo naše osnivače i poslanike u parlamentarnim klupama da su, pored osnovne djelatnosti koju obavljamo – a to je nezavisno, fer i objektivno informisanje javnosti – ugrožena naša osnovna ljudska prava. Ne tražimo milostinju, tražimo ono što nam zakonom pripada. Tražimo od odgovornih da savjesno i časno obave svoj posao, a ne da im Javni RTV servis koristi za međusobna prepucavanja i pokušaje provođenja uskostranačkih interesa.  Ne želimo da budemo poligon za političke igre. Omogućite nam da nesmetano i neopterećeno ispunjavamo svoju primarnu funkciju: biti u službi svih građana ove zemlje i biti Javni medijski servis BiH.

Također podsjećamo relevantne političke subjekte da je ova kuća multietnička, da u njoj rade i Srbi i Hrvati i Bošnjaci i Ostali i svi imaju ista prava.

UO Sindikata zahtijeva od nadležnih političkih struktura da odmah pristupe rješavanju problema finansiranja BHRT-a, onog problema na koji već mjesecima upozoravamo i niko nas ne čuje.

Ovim putem jasno potcrtavamo da ćemo se, svim mogućim sredstvima u skladu sa zakonom i statutom organizacije, boriti za svoja prava na nesmetan i plaćen rad i da čemo štiti prava i interese svih uposlenih u BHRT-u, makar to značilo i izlazak na ulicu.  Ova kuća nije zaslužila da bude talac političkih potkusurivanja, a ima suviše dugu tradiciju da bi bila ugašena iz istih, već gore navedenih razloga.

Tražimo da nas konačno shvatite ozbiljno i uradite sve što treba kako bi se hitno riješilo pitanje naplate RTV takse. Siti smo praznih obećanja i tapšanja po ramenu. Mi svoj dio posla časno radimo i u ovim teškim vremenima. To najbolje govore svi veliki projekti koji stoje iza nas, a koji su urađeni u najgorim mogućim radnim i finansijskim uslovima.  Zahtijevamo da Parlament BiH uradi svoj dio posla – vrijeme je.

Strpljenja više nemamo!

UO SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA U BHRT-U

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top