Saopštenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za BHRT

Saopštenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za BHRT

Saopštenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za BHRT

No Comments on Saopštenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za BHRT

Upravni odbor SSR u BHRT-u je na 7. vanrednoj sjednici, održanoj 02.06. 2016. godine, a povodom posljednjih dešavanja vezanih za BHRT, donio odluku o stalnom zasjedanju.

Samostalni sinidkat radnika u BHRT-u, kao većinski sindikat u BHRT-u, će se boriti za opstanak naše kuće svim dozvoljenim sredstvima i zbog toga zahtjevamo:

  1. Od UO BHRT-a prekid pružanja usluga entitetskim javnim servisima od 06.06.2016.godine ukoliko do tada ne izmire barem dio potraživanja od strane BHRT-a, kako bi BHRT mogao platiti dio duga EBU-u i prava za prenošenje Evropskog prvenstva u fudbalu. Ukoliko UO BHRT-a ne donese takvu odluku, Sindikat će poduzeti sve dozvoljene aktivnosti da zaštiti svoje članove.
  2. Ubrzanje procedure donošenja izmjena Zakona o Javnom RTV Sistemu, na osnovu kojih bi rtv taksu bili dužni prikupljati i kabl-operateri. Smatramo da ukoliko se ne ubrza procedura, kroz rad nadležnih komisija i PS BiH, izmjene zakona neće biti usvojene do 30.06., kada ističe sadašnji model naplate preko telekom-operatera.
  3. Javno suočavanje u programu BHRT-a predstavnika upravnih odbora ili generalnih direktora sva 3 javna servisa, kako bi javnost, a samim tim i radnici BHRT-a saznali kako i iz kojih razloga nije mnogo ranije donešen prijedlog o načinu naplate RTV takse, ko je odgovoran i ko opstruira taj proces, te kako su nastali milionski dugovi entitetskih javnih servisa prema BHRT-u.
  4. Da se hitno pristupi izradi novog zakona o Javnom RTV sistemu kako bi se na adekvatan način riješili odnosi između javnih RTV servisa i našlo konačno rješenje za stabilno finansiranje BHRT-a.
  5. Hitno provođenje zaključka PD PS BiH o vršenju posebne revizije poslovanja BHRT-a, od strane Ureda za reviziju institucija BiH kao i ulazak organa revizije u entitetske javne servise.

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top