Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

No Comments on Saopštenje za javnost

Povodom saopštenja za javnost Upravnog odbora BHRT-a od 21.11. 2016. u kojem se ističe, prije svega, veoma teška finansijska situacija u BHRT-u, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u postavlja slijedeća pitanja:

  • Zašto sjednica UO BHRT-a nije održana u oktobru, iako je stanje katastrofalno?
  • Zašto Odbor Sistema nije reagovao od posljednje sjednice PSBiH održane 01.08.2016. kadanisu usvojene izmjene i dopune zakona i predložio neki novi model?
  • Do kada će radnici BHRT-a biti taoci entitetskih servisa za koje rade i prozvode program?
  • Šta je sa milionskim dugovanjima entitetskih televizija prema BHRT-u?
  • Da li je našoj državi potreban objektivan, neovisan i profesionalan Javni servis?

Zbog svih ovih neodgovorenih pitanja, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtijeva:

  • Ulazak državnih i entitetskih organa revizije u sva 3 javna emitera, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milionske dugove javnih RTV servisa, jer je to novac građana BiH koji imaju pravo znati na koji način se trošio njihov novac.
  • HITNO usvajanje izmjena zakona o Javnom RTV sistemu po hitnoj proceduri u Predstavničkom domu Parlamenta BiH na način kako bi se konačno obezbijedilo stabilno finansiranje i riješila dramatična situacija u javnim servisima.

Također, SSR u BHRT-u pozdravlja pripremu nove reorganizacije koja će, nadamo se, usmjeriti BHRT ka putu prema modernom javnom RTV servisu i obezbijediti bolje uslove rada za radnike BHRT-a, kao i kvalitetniji program za građane BiH i u tehničkom i u sadržajnom smislu.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, u skladu sa svojim zakonskim pravima, iznijet će svoje primjedbe i prijedloge menadžmentu BHRT-a, nakon što nam bude dostavljen prijedlog reorganizacije.

foto: Anadolija

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top