AMBULANTA U RTV DOMU

No Comments on AMBULANTA U RTV DOMU

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i Samostalni sindikat uposlenika RTVFBIH su uputili zajednički dopis premijeru KS i ministrici zdravlja KS u vezi ambulante u RTV Domu koja prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ne može vršiti usluge porodične medicine. U dopisu je izmedju ostalog navedeno da je ambulanta u RTV domu neophodna  zbog izuzetno teškog i specifičnog posla uposlenika oba javna servisa Te činjenice su oduvijek bili svjesni i rukovodioci RTV doma, a i nadležni iz zdravstvenog sektora, zbog čega je ambulanta i postojala još od 1982.godine.

Sindikati u RTV Domu su uvijek u svom radu pozivali na poštivanje zakona u BiH, te smatramo da se može naći rješenje za nastavak rada ambulante u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti KS. Naš prijedlog bi bio da ambulanta u RTV domu nastavi svoj rad, ali sada u sklopu neke od zdravstvenih ustanova koje u skladu sa zakonom mogu vršiti usluge porodične medicine.

U slučaju ukidanja ambulante, Reprezentativni sindikati u BHRT-u i RTVFBIH, će koristiti sva svoja zakonom dozvoljena sredstva, uključujući i proteste, kako bi iskazao nezadovoljstvo radnika ovakvim pogrešnim potezom.