Sindikati traže hitno rješenje problema finansiranja javnih servisa

Sindikati traže hitno rješenje problema finansiranja javnih servisa

Sindikati traže hitno rješenje problema finansiranja javnih servisa

No Comments on Sindikati traže hitno rješenje problema finansiranja javnih servisa

Na danas održanom sastanku rukovodstva saveza samostalnih sindikata BiH i Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u zatraženo je od Parlamentarne skupštine BiH da usvoji Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu, kako bi bilo osigurano stabilno finansiranje Javnog servisa BIH.

“Podsjećamo da je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a da Amsterdamski protokoli iz 1997. godine, koji predstavljaju jedan od elemenata pravne stečevine Evropske unije, preporučuju četiri principa na kojima će se zasnivati budućnost Javnih RTV servisa, i to:
– Stabilnost – (stabilan okvir koji osigurava javnom servisu finansijska sredstva za ispunjavanje njihove misije i osigurava kontinuitet i sigurnost po pitanju planiranja budžeta)
– Nezavisnost – (okvir finansiranja i posebno sistem određivanja odluka vezan uz javno finansiranje treba biti takav da onemogućuje izlaganje javnog servisa bilo kakvim ekonomskim pritiscima i političkim upletanjima u programskim stvarima)
– Proporcionalnost – (finansijska sredstva osigurana za javni servis moraju da omoguće izvršavanje misije u potpunosti)
– Transparentnost – (ispunjenje zadatka javnog servisa i pametno korištenje sredstava pažljivo prate nadzorna tijela, zastupnici javnog interesa).

Sindikalci poručuju da bi, s obzirom da Bosna i Hercegovina trenutno čeka odgovor na aplikaciju za članstvo u EU, bilo krajnje nerazumljivo i neprihvatljivo da, samo nekoliko mjeseci nakon podnošenja aplikacije, BiH pravi korak unazad i dozvoli nestanak jednog od stubova njene samostalnosti.

“Ukoliko članovi Parlamenta BiH, zastupnici naroda i njihovi delegati ne ispune ovaj zahtjev, odnosno ne usvoje Zakon o izmjenama Zakona o Javnom RTV sistemu u pitanje će biti dovedena opstojnost BHRT-a, ali i egzistencija svih uposlenika i njihovih porodica. Samostalni sindikat radnika u BHRT će u tom slučaju poduzeti sve zakonski dozvoljene mjere s ciljem zaštite radnika BHRT, odnosno svojih članova”, poručuju iz ovog sindikata.

photo by: klix.ba

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top