UO SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA U BHRT-u 28.06.2016.GODINE

UO SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA U BHRT-u 28.06.2016.GODINE

UO SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA U BHRT-u 28.06.2016.GODINE

No Comments on UO SAMOSTALNOG SINDIKATA RADNIKA U BHRT-u 28.06.2016.GODINE

U skladu sa zaključcima sa 7. vanredne sjednice UO SSR u BHRT-u, UO je na 19. redovnoj sjednici usvojio slijedeće zaključke:

  1. SSR u BHRT-u smatra da se u što kraćem roku, bez daljnjeg odlaganja, mora naći model stabilnog finansiranja Javnih RTV servisa kroz izmjene Zakona o Javnom RTV Sistemu u PS BiH, jer sadašnji model prikupljanja RTV takse putem telekom operatera koji ističe za 2 dana i nesređeni odnosi između BHRT-a i entitetskih emitera prijete da BHRT ostane bez bilo kakvog izvora finansiranja.
  2. Smatramo neprihvatljivim da se umanji procenat namijenjen za BHRT od naplaćene RTV takse, a pogotovo dok se ne riješi problem potraživanja između BHRT-a i entitetskih javnih servisa.
  3. Izmjene Zakona po kojima se mijenja definicija RTV takse, kao i uvođenje RAK-a, kao nadležnog tijela preko kojeg bi se vršila uplata RTV takse javnim emiterima i kontrola njene raspodjele, smatramo dobrim rješenjima.
  4. Obzirom da je amandmanska faza donošenja izmjena zakona produžena za 10 dana, SSR u BHRT-u, kao većinski sindikat u BHRT-u, će dostaviti Komisiji za saobraćaj i komunikacije PD PSBiH svoj prijedlog i mišljenje o Zakonu.

About the author:

SAMOSTALNI SINDIKAT RADNIKA U BHRT-u

Bulevar Meše Selimovića 12.
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
+387 33 408 008
info@bhrt-sindikat.ba

Back to Top